همزمان با روز جهانی غذا اعلام شد

828 میلیون گرسنه در جهان

828 میلیون گرسنه در جهان به گزارش آرایش عروس، همزمان با روز جهانی غذا، رئیس انجمن تغذیه ایران با اشاره به اینکه امروزه با عنایت به وضعیت اقتصادی کشور، امنیت غذایی در ایران به خطر افتاده است، اظهار داشت: ایران در زمینه هدر رفت مواد غذایی در ردیف کشورهای تراز اول دنیا قرار داشته و ضایعات مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن با ارزش تقریبی ۱۵ میلیارد دلار است.



دکتر جلال الدین رزاز در گفتگو با ایسنا، با اشاره به فرارسیدن روز جهانی غذا، اظهار داشت: ۲۴ مهرماه برابر با شانزدهم اکتبر، سالروز جهانی غذا نام گذاری شده است. این روز به افتخار تاسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ نام گذاری شده و در سرتاسر جهان هم گرامی داشته می شود. باید توجه کرد که سازمان های بین المللی در روز جهانی غذا تلاش می کنند تا در زمینه کشاورزی و برای پیشگیری از فقر و گرسنگی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در عین حال روز جهانی غذا روز همدردی با افرادی است که از ابتدایی ترین حق حیات، یعنی غذا محروم هستند.
۸۲۸ میلیون گرسنه در جهان
وی اضافه کرد: شعاری که سال جاری از جانب سازمان جهانی غذا (فائو)، برای روز جهانی غذا انتخاب شده است، "هیچ کس فراموش نشود، تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط زیست بهتر و یک زندگی بهتر" است. باید توجه کرد که غذا مانند آب و هوا از ابتدایی ترین نیازهای انسانی و بلکه تمام موجودات زنده است و نقش آن در پیشگیری و درمان بیماری ها انکار ناشدنی است. بنا به گزارش سازمان ملل شمار افرادی که از گرسنگی رنج می برند نسبت به سال قبل ۴۶ میلیون نفر افزایش پیدا کرده و به ۸۲۸ میلیون نفر رسیده است. بنابراین جهان درحال دور شدن از هدف آخر دادن به گرسنگی، ناامنی غذایی و سوء تغذیه تا سال ۲۰۳۰ است.
امنیت و ایمنی غذا؛ چالش امروز بشر
رزاز با اشاره به اینکه امنیت غذایی و ایمنی غذا از چالش های امروز زندگی بشر است که مفاهیم کاملا متفاوت از یکدیگر دارند، اظهار داشت: باید توجه کرد که امنیت غذایی از معیارهای توسعه انسانی بوده و دستیابی به آن یکی از اهداف اصلی هر کشور به حساب می آید. امنیت غذایی زمانی برقرار است که همه مردم در هر زمان به غذای کافی، ایمن و مغذی که نیاز های تغذیه ای آنها را برای داشتن یک زندگی فعال و سالم برآورده می کند، دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند. باید توجه کرد که درآمد خانوار یکی از عاملهای مهم تأمین امنیت غذایی در یک نظام اجتماعی است. در عین حال عامل مهم دیگر، ذائقه و دانش تغذیه ای خانواده ها در نحوه تخصیص بودجه برای تهیه بهترین نوع غذای در دسترس و چگونگی تقسیم غذا در خانواده است.
۳ عاملی که می توانند منجر به بحرانِ امنیت غذایی شوند
وی با اشاره به اینکه تأمین امنیت غذایی در یک کشور همکاری سازمان ها و نهادهای مختلف را با یکدیگر می طلبد، افزود: در کشور ما لزوم این هماهنگی های درون بخشی و برون سازمانی در این برهه از زمان بیشتر از هرزمان دیگری احساس می شود. به هر حال در شرایط گذر از کرونا، تحریم های ناجوانمردانه و غیر انسانی که ضد کشور وجود دارد، شرایط دشوار و پیچیده اقتصادی در کشور و تورم، همه و همه دست به دست داده و می تواند در صورت عدم مداخله و برنامه ریزی صحیح و اصولی از جانب مسئولین و مردم، امنیت غذایی را به صورت جدی با بحران مواجه سازد.
لزوم نقش آفرینی متخصصان تغذیه برای تغذیه سالم تر در جامعهپیشنهاد توزیع سبدهای غذایی به جای پرداخت یارانه نقدی به خانواده های کم برخوردار
رزاز با اشاره به اینکه البته در این شرایط نقش مشاورین و متخصصین تغذیه انکارناپذیر و بسیار برجسته است، اظهار نمود: این گروه از متخصصین باید در آموزش افراد جامعه ایفای نقش کنند تا مردم با عنایت به نرخ تورم و کاهش قدرت خرید، بتوانند با بودجه کمتر و همینطور با آگاهی و اشراف به اصول تغذیه، نسبت به تهیه برنامه غذایی خصوصا استفاده از مواد غذایی جایگزین، تغذیه سالم تری داشته باشند. یکی دیگر از راهکارهای مقابله با مشکلات امنیت غذایی خصوصا در ارتباط با اقشار صدمه پذیرتر، تهیه و توزیع سبدهای غذایی به جای یارانه و پرداخت پول نقد برای خانواده های کم برخوردار می باشد که اجرای آن نیازمند همکاری دولتمردان و مسئولین اجرایی کشور است. البته باید توجه کرد که در این حوزه سازمان هایی مانند سازمان بهزیستی، کمیته امداد و سازمان های مردم نهاد آمار مستندی از افراد زیر پوشش و تکفل خود دارند که می تواند کمک بسیار مهمی در شناسایی خانوارهای نیازمند برای دریافت سبدهای غذایی باشد.

رئیس انجمن تغذیه ایران در ادامه صحبت هایش، اظهار داشت: نکته بسیار مهم دیگری که می تواند نقش اساسی در پیشگیری از ناامنی غذایی ایفا کند، پرداختن به بحث ضایعات مواد غذایی در جهت پیشگیری از این ضایعات است. باید توجه کرد که ضایعات مواد غذایی از نظر اقتصادی، سبب از دست رفتن منابع ملی مانند انرژی، آب و زمین شده و از نظر محیطی هم ضایعات و تلفات مواد غذایی، سبب بروز خسارت های زیادی همچون آلودگی آب و آزاد شدن گازهای گلخانه ای می شود. تحقیقات نشان داده تغییراتی که در جوامع اتفاق می افتد، مانند افزایش شهرنشینی، تغییر عادات غذایی مردم و افزایش تجارت جهانی، سبب ازدیاد ضایعات مواد غذایی می شوند.
هدررفت روزانه ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به ازای هر نفرایران؛ جزو کشورهای تراز اول دنیا در هدررفت مواد غذایی
رزاز اضافه کرد: براساس گزارش سازمان جهانی خواربار و کشاورزی(فائو)، هر روز به ازای هر نفر، ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به هدر می رود. این میزان ضایعات مواد غذایی، ایران را در ردیف کشورهای تراز اول دنیا در زمینه هدرفت مواد غذایی قرار داده است. بر همین مبنا سالانه ضایعات مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن با ارزش تقریبی ۱۵ میلیارد دلار است. این در شرایطی است که در اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور عضو، تنها ۹ میلیون تن موادغذایی راهی زباله ها می شود.


بیشترین ضایعات غذا در ایران چیست؟
وی افزود: میوه، نان و سبزیجات بیشترین ضایعات غذا در ایران هستند. سازمان فائو در جهت کاهش ضایعات مواد غذایی به استفاده بهینه از مواد غذایی اضافی، پیشگیری از دور ریختن میوه ها و سبزیجات، تهیه کمپوت، مربا مارمالاد با میوه های اضافی و خشک کردن سبزی ها و میوه ها، تهیه و تدارک غذا به میزان مورد نیاز خانواده، تهیه مایحتاج منزل به تعداد افراد، نگهداری صحیح از سبزیجات و استفاده از تمام قسمت ساقه و برگ آن، نحوه درست خرید و نگهداری نان و جداسازی زباله های خشک و تر سفارش کرده است.
افزایش ناامنی غذایی در کشورهای درحال توسعه
رزاز در ادامه به بحث ایمنی غذایی هم اشاره و اظهار نمود: ایمنی غذایی به سلامت و بهداشت مواد غذایی می پردازد. در واقع ایمنی غذایی به معنای اطمینان داشتن از اینست که موادغذایی در هنگام تولید، حمل، نگهداری، پخت و مصرف، آلودگی های میکروبی و شیمیایی و فیزیکی پیدا نمی کنند و سبب بیماری مصرف کنندگان نمی شوند. امروزه ناایمنی غذایی با گسترش فناوری ها، مصرف افزودنی ها، آفت کش ها، آنتی بیوتیک ها و هورمون ها در تولید مواد غذایی در کشورهای در حال توسعه، رشد قابل ملاحظه ای داشته است که منجر به اثرات سوء و انکار ناپذیری بر سلامت انسان شده است.
مواد غذایی فله از دلایل بروز بیماری های گوارشی و میکروبی
وی با اشاره به اینکه ایمنی غذایی و دستیابی به آن از مسئولیت های ذاتی دولت می باشد، اظهار داشت: باید توجه کرد که دولت ها با نظارت و مداخله در امر غذا، نقش کلیدی را دارند. البته مردم هم بعنوان مصرف کنندگان مواد غذایی به سهم خود می توانند نقش مهمی در ممانعت از بروز ناامنی غذایی داشته باشند. این مساله عموما در هنگام خرید مواد غذایی نمود پیدا می کند. بعنوان مثال اقداماتی مانند بررسی وجود علایم استاندارد و برچسب تغذیه ای روی محصولات غذایی، دقت بر میزان کالری غذاها و مواد تشکیل دهنده آنها و توجه به مقدار چربی، فیبر و … در مواد غذایی باید مورد توجه قرار گیرد. همینطور توجه به بسته بندی محصول غذایی نظیر این که مخدوش نشده باشد هم کمک کننده است؛ چونکه هرگونه منفذ در بسته بندی می تواند سبب ورود میکروب و سایر آلودگی ها شود. در عین حال تاکید می کنم که مواد غذایی فله بدون هیچ بسته بندی، گاها علت بروز بیماری های گوارشی و میکروبی هستند.





منبع:

1401/07/24
23:13:13
5.0 / 5
495
تگهای خبر: استاندارد , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
آرایش عروس
aroosmakeup.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آرایش عروس محفوظ است

آرایش عروس

آرایشگاه عروس