13 مبتلاشدن و یک فوتی ناشی از تب کریمه کنگو بعلاوه هشدار وزارت بهداشت
به گزارش آرایش عروس رییس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ضمن هشدار نسبت به شروع فعالیت کنه ها در فصل گرما، درباره موارد بیماری تب کریمه کنگو تا این مقطع زمانی از سال، اظهار داشت: طی سال جاری و تا حالا 13 نفر در کشور به تب کریمه کنگو مبتلا شدند که متاسفانه یک نفر نیز جان خودرا از دست داده است.
دکتر بهزاد امیری در گفت و گو با ایسنا، درباره این بیماری گفت: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یا CCHF یک بیماری ویروسی است که مخزن و ناقل این ویروس در طبیعت، کنه های سخت و عمدتا گونه ای به نام هیالوما است. این کنه ها حدود ۸۰۰ روز عمر می کنند و می توانند ویروس را بوسیله تخم به نسل بعدی خود انتقال دهند. زمانی که این کنه ها حیوان را مورد گزش قرار می دهند، ویروس را به بدن دام منتقل می کنند و دام در ضمن مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و ممکنست خود دام علامتی بروز ندهد. چنانچه در ضمن این مدت، دام توسط انسان بدون رعایت نکات بهداشتی و بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی ذبح شود و در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار گیرد، احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد.
وی ادامه داد: کنه آلوده می تواند انسان را مورد گزش قرار داده و او را آلوده کند، پس اگر انسان نادانسته کنه آلوده به ویروس را با دست له کند و همین طور اگر فرد با یک بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو در تماس باشد، در صورتیکه اصول بهداشتی و استفاده از وسائل حفاظت فردی را به درستی رعایت نکند، ممکنست ویروس بوسیله ترشحات آلوده و خون بدن بیمار، به فرد دیگری سرایت کند. تعداد زیادی از افراد مبتلا، بدون علایم هستند؛ اما افرادی که گرفتار علایم می شوند در فاز اولیه گرفتار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط می شوند، اما اگر بیماری وارد فاز حاد شود، خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مثل سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی بروز می کند که اگر درمان مناسب انجام نشود، ممکنست منجر به مرگ بیمار شود.
به گفته ی ایشان، در فاز حاد بیماری، ۱۰ تا ۴۰ درصد احتمال فوت بیمار وجود دارد. بدین سبب تشخیص و درمان بموقع بیماری بسیار مهمست.
رییس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بیشترین گروه سنی در معرض مبتلاشدن به تب کریمه کنگو را گروه سنی جوان و میانسال و جمعیت مولد کشور معرفی نمود و افزود: برخی از مشاغل در معرض خطر انتقال ویروس CCHF قرار دارند؛ بعنوان مثال افرادی که مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند.
امیری افزود: از آنجا که فعالیت کنه ها با شروع گرمای هوا شروع می شود، بدین سبب بیشترین موارد مبتلاشدن به بیماری CCHF را در انتهای فصل بهار و تابستان مشاهده می نماییم، به همین علت سفارش می شود در فصول گرم سال سفارش های بهداشتی بیشتر رعایت شود.
ایشان سپس با اعلان اینکه بیماری تب کریمه کنگو نخستین بار در سال ۱۳۷۸ بطور رسمی و قطعی در کشور ما تایید و شناسایی شد، اشاره کرد: از شروع شناسایی نخستین مورد مبتلاشدن به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در سال ۱۳۷۸ تا کنون ۱۶۰۹ مورد بیمار مبتلا در کشور شناسایی و ثبت شده است و از آن زمان تا حالا ۲۰۹ نفر یعنی ۱۳ درصد به سبب مبتلاشدن به این بیماری در کشور فوت کردند.
او اظهار نمود: امکانات تشخیص و درمان بیماری تب کریمه کنگو در کشور مهیا شده است و در هر نقطه ای از کشور امکان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد. بیماران باید در صورت مشاهده نخستین علامت، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
وی درباره آمار مبتلاشدن به این بیماری طی سه سال گذشته، اشاره کرد: در سال ۱۳۹۹ تعداد ۴۰ مورد مبتلا به تب کریمه کنگو در کشور شناسایی شدند که ۵ نفر به سبب مبتلاشدن به این بیماری جان خودرا از دست داده اند. همین طور در سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۳ بیمار مبتلا شناسایی شدند که از این تعداد ۲ نفر جان خودرا از دست دادند. امسال نیز تا ظهر روز دوشنبه(۹خرداد) ۱۳ نفر مبتلا به تب کریمه کنگو در کشور شناسایی شدند و یک نفر نیز جان خودرا به سبب ابتلای به این بیماری از دست داده است.
امیری در این جهت سفارش کرد: گوشت دام ذبح شده، پیش از مصرف باید به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتی گراد در یخچال قرار داده شود. این مبادرت به آن جهت است که پدیده جمود نعشی منجر به گلیکولیز شود. گلیکولیز نیز منجر به افزایش میزان اسیدیته و کاهش PH گوشت می شود که این پروسه موجب می شود، چنانچه ویروسی در گوشت وجود داشته باشد، از بین برود. البته سفارش می نماییم، جگر و سایر امعا و احشای دام، بعد از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شوند. مصرف جگر خام نیز می تواند منجر به افزایش خطر احتمال انتقال سایر بیماریهای قابل انتقال دیگر از دام به انسان شود؛ چنانچه از سالیان قبل به یاد داریم مواردی از مبتلاشدن به CCHF در سالهای قبل، بواسطه مصرف جگر خام بوده است. بنابراین، مردم باید از مصرف جگر خام و حتی نیمه پخته شده خودداری کنند.
او با تاکید بر پرهیز از خرید گوشت هایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبح و عرضه می شوند، اظهار داشت: مردم باید از تهیه گوشت دام و سایر محصولات دامی همچون جگر خصوصا از کنار جاده ها و معابر اجتناب کنند و این امر جز با آگاهی رسانی نسبت به عوارض مصرف گوشت آلوده، میسر نیست. بهتر است دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید کنند؛ چونکه این مراکز تحت نظر سازمان دامپزشکی است. ذبح دام باید در کشتارگاه ها صورت گیرد، چونکه در تمامی کشتارگاه های مجاز دام، دامپزشکان حضور دارند و دام را قبل و پس از ذبح بررسی و معاینه می کنند. تعدادی از انواع بیماری در دام ها نظیر CCHF علایم ظاهری مشخصی ندارند و فقط دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند.
وی ادامه داد: همین طور به هیچ عنوان مردم نباید دام را در منازل و معابر عمومی ذبح کنند؛ چونکه خونابه های جاری می تواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منقله از دام به انسان شود. برای اعیاد اسلامی و یا سایر مناسبت های مذهبی نیز سفارش می نماییم ذبح دام را به کشتارگاه ها واگذار کنند.
امیری اشاره کرد: افرادی هم که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و ابزارشان را پس از ذبح، ضدعفونی کنند و همین طور خونابه ها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.
منبع: آرایش عروس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب