سندرم خستگی مزمن و نوع پساکرونایی آن

سندرم خستگی مزمن و نوع پساکرونایی آن «سی اف اس» (CFS) یا «ام ای» (ME) بیماری مزمنی است که می تواند افراد در تمام سنین و جنسیت ها را مبتلا کند اما در بین زنان بیشتر از همه شایع است.


به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، طبق اعلام سازمان ملی خدمات بهداشتی انگلیس، مبتلا شدن به این بیماری در اواسط دهه سوم یا پنجم زندگی محتمل تر است.
به گفته متخصصان انجمن آگاهی از «ام ای»، این بیماری پیچیده و متغیر است و خستگی احساسی، روانی و جسمانی از خصوصیت های آن است.
علت بروز این بیماری معلوم نیست اما به گمان متخصصان مبتلا شدن به بیماری های عفونی، بروز مشکلاتی در دستگاه ایمنی یا اختلال های هورمونی می تواند مسبب آن باشد. سایر علل احتمالی آن شامل مشکلات سلامت روان، مانند اضطراب و ضربه های روانی و هم علل ژنتیکی است.

علایم مبتلا شدن به سندرم خستگی مزمن چیست؟
به نوشته روزنامه ایندیپندنت، سی اف اس یا ام ای طیف وسیعی از علائم را دارد اما بیشتر افراد مبتلا به آن می گویند که به شدت احساس خستگی و ناخوشی عمومی دارند.
سایر علائم این بیماری عبارت از اختلال در خواب، درد عضلات و مفاصل، سردرد، درد غدد و حالت تهوع هستند.
مبتلایان به این بیماری امکان دارد مبتلا به اختلال حافظه و تمرکز حواس شوند.
علایم این بیماری امکان دارد هر روز با روزهای دیگر متفاوت باشد. برخی بیماران می گویند روزهایی حالشان «خوب» است و روزهایی «بد».

چگونگی تشخیص سندرم خستگی مزمن
تشخیص درست مبتلا شدن به سی اف اس یا ام ای خیلی سخت است، چونکه علایم آن شباهت زیادی به سایر بیماری ها را دارد.
به گفته انجمن ام ای، یکی دیگر از موانع تشخیص این است که علایم اصلی یک بیمار امکان دارد با علایم سایر بیماران کاملاً متفاوت باشد.
طبق اعلام این انجمن، بعضی از بیماران به طور عمده مشکلات حرکتی دارند، حال آن که برخی دیگر اختلالات شناختی یا درد را از علایم بسیار زمین گیرکننده تر این بیماری می دانند.
آزمایشی هم برای تشخیص سی اف اس یا ام ای وجود ندارد. در عوض، پزشکان با گرفتن آزمایش خون یا ادرار تلاش می کنند از مبتلا نبودن بیمار به سایر مشکلات سلامتی از قبیل کم خونی، کم کاری غده تیروئید یا مشکلات کبد یا کلیه مطمئن شوند.
در تارنمای سازمان ملی خدمات بهداشتی انگلیس آمده است که تشخیص سی اف اس یا ام ای امکان دارد مدتی طول بکشد، چونکه اول باید مطمئن شد که فرد به سایر بیماری های دارای علایم مشابه، مبتلا نیست.
انجمن ام ای سفارش می کند که اگر خستگی بعد از مبتلا شدن به بیماری های عفونی بیشتر از چهار هفته طول کشید، پزشک باید احتمال بدهد که بیمار به نشانگان پساعفونت یا نشانگان خستگی ویروسی مبتلا شده است.
به گفته متخصصان این انجمن، اگر علایم بیشتر از سه ماه ادامه پیدا کرد و فرد نتوانست روند عادی زندگی را از سر بگیرد، احتمال جدی ابتلای وی به ام ای یا سی اف اس مطرح می شود.

آیا این سندرم درمان دارد؟
تا کنون هیچ دارویی برای درمان ام ای یا سی اف اس پیدا نشده است. بسته به علایم هر فرد، سفارش های درمانی و دارویی متفاوت می باشد.
در تازه ترین پیش نویس راهنمای مؤسسه ملی سلامت و بهداشت عالی که در نوامبر ۲۰۲۰ انتشار یافت، آمده است که بعضی از روش هایی که سازمان ملی خدمات بهداشتی انگلیس پیشتر برای درمان علایم سی اف اس یا ام ای سفارش می کرد، دیگر نباید به کار گرفته شود.
در این راهنما آمده است که برای درمان ام ای باید از سفارش هرگونه برنامه درمانی بر مبنای افزایش تدریجی فعالیت جسمی یا ورزش با روند افزایشی ثابت، خودداری کرد.
در این راهنما همینطور تاکید شده است که رفتاردرمانی شناختی، روش درمان ام ای یا سی اف اس نیست اما امکان دارد به برخی بیماران در بهبود علایم این بیماری کمک نماید.
در ماه آگوست، مؤسسه ملی سلامت و بهداشت عالی اعلام نمود که به دلیل انتقادات شدید برخی نهادهای درمانی، از انتشار نسخه به روز شده این راهنما خودداری می کند.
بنابراین بیمارانی که گرفتار سردرد و درد عضلات و مفاصل هستند، می توانند از داروخانه مسکن بگیرند یا از پزشک بخواهند برایشان مسکن های قوی تری تجویز کند تا مدت کوتاهی مصرف کنند.
کسانی که مدت طولانی تری درد دارند، می توانند به متخصص مربوطه رجوع کنند.
مؤسسه ملی سلامت و بهداشت عالی اعلام نموده است که اگر فردی بر اثر مبتلا شدن به سی اف اس یا ام ای گرفتار حالت تهوع می شود، می تواند در دفعات بیشتر و به میزان کم غذا بخورد و بین وعده های غذا، غذاهای خشک نشاسته دار بخورد و مایعات را جرعه جرعه بنوشد.
بیماران همینطور می توانند برای سفارش های بیشتر در مورد حل مشکلات خواب، میزان استراحت مناسب و تغییر سبک زندگی متناسب با علایم بیماری با پزشک خود مشورت کنند.

همه گیری کووید ۱۹ چه اثری بر آگاهی عمومی از سی اف اس یا ام ای داشته است؟
دکتر چارلز شفرد، پزشک مشاور انجمن «ام ای» در مصاحبه با ایندیپندنت اظهار داشت که همه گیری کووید-۱۹ و اثرات بلند مدت ویروس کرونا که به «کووید طولانی» هم مشهور است، سبب افزایش آگاهی عمومی از اثرات ماندگار عفونت های ویروسی بر بدن انسان شده است.
او می گوید: این شرایط سبب شده است که پزشکان و محققان اطلاعات بیشتری در مورد سی اف اس یا ام ای به دست آورند. افراد مبتلا به کووید بلندمدت از همان خستگی و ناتوانی رنج می برند که بیماران ام ای دچارش هستند.
افراد مبتلا به کووید بلندمدت هم می گویند همان علایم سی اف اس یا ام ای از قبیل اختلال خواب و درد عضلات و مفاصل را دارند.
این امر باعث افزایش تعداد مبتلایان به سی اف اس یا ام ای پساکرونایی شده است.
شفرد می گوید که امیدوار است بدین ترتیب همگان آگاه شوند که سی اف اس یا ام ای، مشکلی زیست پزشکی است نه روانی.
او می گوید: اگر کسی مشکل ریوی و تنفسی نداشته باشد و بلافاصله بعد از مبتلا شدن به کووید-۱۹ گرفتار علایم سی اف اس یا ام ای شده باشد، من تقریباً مطمئن خواهم بود که این فرد گرفتار ام ای پساکرونایی است.




منبع:

1400/07/07
09:39:25
5.0 / 5
495
تگهای خبر: بدن , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
آرایش عروس
aroosmakeup.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آرایش عروس محفوظ است

آرایش عروس

آرایشگاه عروس