پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور
آرایش عروس: به گزارش آرایش عروس، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور اطلاع داد و این نظام را چارچوبی منظم برای جمع آوری و تحلیل و بررسی اطلاعات تغذیه ای افراد به منظور مداخلات موثر به شکل سالانه، عنوان نمود.
به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، دکتر احمد اسماعیل زاده با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران جزو معدود کشورهای دنیاست که خدمات تغذیه ای را به شکل مجانی در سیستم مراقبت های اولیه بهداشتی خود در مناطق شهری و روستایی با بکارگیری حدود ۲هزار کارشناس تغذیه برای عموم مردم عرضه می کند، اظهار داشت: در کنار برنامه های مختلف تغذیه ای در نظام شبکه کشور، پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در سیستم شبکه بهداشتی کشور اقدام پیشرفته و نوینی است که در خلال چند سال گذشته دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت آنرا نهادینه کرده است.
وی ادامه داد: این نظام یک چارچوب منظم و سیستماتیک است که در آن، هر سال داده های در ارتباط با وضعیت تغذیه ای افراد در سیستم بهداشتی کشور جمع آوری و تحلیل و بررسی می شود تا در صورت وجود مشکلات تغذیه ای، اقدامات مداخله ای در سریع ترین زمان ممکن طراحی و اجرا شود.
اسماعیل زاده خاطرنشان کرد: در سالیان قبل برای اطلاع از وضعیت تغذیه ای جامعه باید منتظر می شدیم تا بررسی های ملی که در زودترین حالت هر ۱۰ سال یکبار اتفاق می افتاد، این داده ها را در اختیار سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان قرار دهند که با عنایت به تغییر در وضعیت شاخصهای تغذیه ای در کوتاه مدت در جوامع بخصوص در ایران، این روند کارآیی چندانی نداشت و نمی توانست به مراقبت تغذیه ای موثر در جامعه منجر شود.
وی تصریح کرد: بنابراین پیاده سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در تمام گروههای سنی در بستر شبکه بهداشتی کشور که در آن داده های در ارتباط با وضعیت تغذیه ای هر سال در اختیار سیاستگذاران است، می تواند این نقص را جبران کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه اظهار نمود: در نظام مراقبت غذا و تغذیه، شاخصهای در رابطه با وضعیت تغذیه ای همچون شاخصهای تن سنجی (برای شناسایی کوتاه قدی، لاغری، اضافه وزن و چاقی)، شاخصهای بیوشیمیایی (برای شناسایی موارد کم خونی، کمبود ید در جامعه و کمبود ویتامین D) و ارزیابی دریافت های غذایی (برای شناسایی موارد در ارتباط با کمبود یا زیادی دریافت غذایی انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها) و شاخصهای در ارتباط با ناامنی غذایی جمع آوری و مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.
وی هدف از پیاده سازی این برنامه را در نظام شبکه بهداشتی کشور، بهبود شاخصهای تغذیه ای، کاهش عوامل خطر در رابطه با تغذیه و ارتقاء سلامت جامعه عنوان و خاطرنشان کرد: به بیانی دیگر، در این نظام کمبودها و مشکلات تغذیه ای شناسایی، و برنامه ها و مداخلات انجام شده هم مورد ارزیابی قرار می گیرند که آیا موثر عمل می کنند یا خیر.
به گزارش وبدا، اسماعیل زاده افزود: همینطور در این برنامه، پایش روند مشکلات تغذیه ای اتفاق می افتد که می تواند به تدوین سیاستهای مؤثر و تصمیم گیری مبتنی بر شواهد کمک شایانی کند؛ بخشهای زیادی از نظام مراقبت غذا و تغذیه در سطح شبکه بهداشتی کشور تابحال استقرار یافته و داده های موردنیاز مرتبا درحال جمع آوری و تحلیل و بررسی شدن است که بر اساس آن نقشه تغذیه ای کشور هر سال تدوین می شود.
وی تصریح کرد: این برنامه یکی از برنامه های پیشرو تغذیه ای در منطقه خاورمیانه است که برای تقویت آن احتیاج به همفکری محققین و اعضای هیئت علمی گروه تغذیه در کشور وجود دارد تا بتوان بهترین خدمات مبتنی بر شواهد را به مردم عزیز کشورمان عرضه دهیم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب