در همایش سراسری روانشناسان، مشاوران و حرف یاورانه مطرح شد
دیوارهای كاذب میان حرف یاورانه فرو ریزد، تعریف ساختار مدیریت بحران در كشور ضروری می باشد
آرایش عروس: رئیس خانه روانشناسان، مشاوران و حرف یاورانه با تاكید بر ضرورت تولید هماهنگی و همگرایی میان اعضای حرف یاورانه اعم از روانشناسان، مشاوران، مددكاران، پرستاران و غیره اظهار داشت: یكی از اهداف ما این است كه دیوارهای كاذب میان این گروه ها فرو بریزند.
به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، دكتر مداحلی در همایش سراسری روانشناسان، مشاوران و حرف یاورانه كه با رویكرد حمایت روانی و اجتماعی در بحران ها برگزار شد، اظهار داشت: یكی از وظایف روانشناسان و مشاوران، امدادرسانی به كسانی است كه دچار بحران می شوند. بحران تغییری بسیار بزرگ و وسیع در یك زمان بسیار اندك است و مدیر بحران هم كسی است كه تهدیدها را می شناسد و از فرصت ها بهره می گیرد و می تواند بحران ها را پیش بینی و صدمات ناشی از آن ها را مهار كند و پس از بحران هم شرایط را به حالت عادی بازگرداند.
وی اضافه كرد: كشور ما در زمینه بروز بحران ها شرایط ویژه ای دارد؛ به صورتی كه از ۴۳ بحران شناخته شده در جهان ۳۳ موردش در ایران قابل مشاهده می باشد و ۳۱ موردش هم در كشور ثبت شده است. ازاین رو نكته مهمی كه باید مورد توجه قرار گیرد، این است كه مدیریت بحران به درستی اعمال شود تا بتوان خسارات ناشی از آن را كاهش داد. البته تجربه نشان داده كه بین دستگاه های مختلف كشور در این زمینه ناهماهنگی و تفاوت وجود دارد.
رئیس خانه روانشناسان، مشاوران و حرف یاورانه ادامه داد: باید توجه كرد كه شش ماه پس از بروز هر بحرانی تبعات روانی آن آغاز می شود، اما متاسفانه در كشور ما روند به صورتی است كه پس از بروز یك بحران، روانشناس و مشاور در منطقه حضور پیدا می كنند، اما زمانی كه تبعات اجتماعی و روانی در این افراد ظهور می كند آن ها را رها می نماییم، البته ما تجربیات مفیدی برای مقابله با بحران داریم. از طرفی انگیزه و همبستگی مردم برای حضور در موقعیت های بحرانی خیلی خوب است و مردم به مراتب در این زمینه از دولت جلوتر هستند. در حوادث اخیر دیدیم كه مردم در خط مقدم حضور داشتند. از طرفی وجود نهادهای حمایتی و مردمی و حرف یاورانه سرمایه بسیار خوبی است. هم اكنون در حرف یاورانه حدود ۲ میلیون متخصص داریم، اما از این ظرفیت خوب استفاده نمی گردد. دستگاه های حمایتی باید ابتدا این ظرفیت را شناخته و به آن توجه نمایند.
وی با تاكید بر ضرورت همگرایی در بین حرف یاورانه اعم از روانشناس، مشاور، مددكار، پرستار و غیره اظهار داشت: اگر بتوانیم این همگرایی را بین خودمان تولید نماییم، می توانیم انطباق بیشتری با شرایط بحرانی داشته باشیم. اگر مدیریت حادثه پلاسكو كارشناسانه تر بود، شاید این حادثه تبدیل به بحران نمی شد. ازاین رو گاهی به علت عدم كارشناسی پدیده ها، بحران تولید می گردد. حال هدف خانه مشاوران و روانشناسان این است كه بتواند همه افراد مشغول در حرف یاورانه را با هم همگرا و هماهنگ كند و همه این افراد را زیر یك چتر جمع كرده و از ظرفیت آن ها استفاده نماییم. خانه روانشناسان تشكیل شد تا ضمن هم افزایی بتوانیم كار گروهی را به یك فرهنگ تبدیل نماییم. ازاین رو این خانه می تواند سرمایه ای عظیم برای كمك به دولت باشد و بتواند با انجام هم افزایی به افراد بحران زده كمك نماید. ازاین رو شعار همگرایی است و در تقابل با هیچ گروهی نیستیم، ما باید دیوارهای كاذب میان حرف یاورانه را فرو بریزیم و این همایش، نمایشی از این همگرایی است.
در ادامه این همایش دكتر تجری - نائب رئیس كمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم سرپل ذهاب با اشاره به اینكه ضروری می باشد كه به مباحث روانی پس از بروز بحران ها توجه گردد، اظهار داشت: كشور ما یكی از كشورهای بحران خیز است، اما هنوز ساختار مدیریت بحران در آن تعریف نشده و خود مدیریت بحران هم، بحران آفرین است. متاسفانه زمان بروز بحران، دستگاه های متولی ساختار ندارند و به صورت هیاتی بحران را اداره می كنند. ازاین رو با این كار نه تنها سامان بخشی نمی كنند، بلكه نابسامانی های زیادی را هم به وجود می آورند. بعنوان مثال در زمان زلزله كرمانشاه از همان ابتدا اعلام كردیم كه اجازه نصب كانكس ها در خیابان ها را ندهید، اما این مورد مدیریت نشد و الان یكی از معضلاتمان ترافیكی است كه در این مناطق بوجود آمده است. همه این مسائل ناشی از ناتوانی ما در مدیریت بحران است.
وی با اشاره به اینكه از طرفی باید برخی مقررات زائد را كنار بزنیم تا ساختار چابكی در این حوزه تولید شود، اظهار داشت: همه نهادها و سازمان ها باید دست به دست هم دهند تا دولت بتواند لایحه ای را در حوزه مدیریت بحران به مجلس پیشنهاد دهد و مجلس هم حتما آن را تصویب می كند، زیرا تعریف ساختار مدیریت بحران در كشور ضروری می باشد.
تجری ضمن تشكر از همه مردم برای همدلی شان با زلزله زدگان كرمانشاه اظهار داشت: در عین حال باید از دستگاه های مختلف هم تشكر كنم. در شب زلزله كرمانشاه من با آقای دكتر كولیوند به منطقه رفتیم با وجود اینكه بیش از ۷۰۰۰ مجروح داشتیم و بیمارستان شهر هم به صورت كامل تخریب شده بود، اما با مدیریتی هوشمندانه از ساعت ۱۰ شب تا ۲ پس از ظهر روز بعد حتی یك مجروح هم در سطح شهر نبود و همه مجروحان با ۳۵ بالگرد اورژانس و چندین دستگاه آمبولانس و با مدیریت خوب اورژانس منتقل شدند. همینطور با تدبیر درست وزیر بهداشت مجروحان در بیمارستان های كشور با نهایت احترام بستری شده و همراهان شان هم اسكان داده شدند و همه این موارد منجر به ایجاد آرامش در مردم شد.
وی با اشاره به اینكه بحران هایی مانند زلزله در تولید مشكلات روانی در مردم موثر است، اضافه كرد: در این شرایط آثار روانی بسیار زیادی بر مردم وارد می گردد. بعنوان مثال در پس از زلزله افرادی را داشتیم كه دچار بهت زدگی شده بودند و برخی هم با پرخاش یا گریه عوارض روانی را نشان می دادند. ازاین رو حضور كارشناسان روانشناسی در منطقه ضروری بود. هر چند كه در این حوزه هم مدیریت متمركزی نداشتیم. ازاین رو همگرایی این ظرفیت در حرف یاورانه بسیار مناسب می باشد و امیدوارم در بحران های دیگر این تدابیر صورت گیرد. در كرمانشاه می دیدیم كه در بعضی روستاها گروه های روانشناسی بهزیستی حضور داشتند و روز بعد هم متخصصان روانشناسی وزارت بهداشت می آمدند اما در بعضی روستاها دسترسی به آنها سخت تر بود، هیچ یك از این گروه ها نبودند و شاید هم هنوز كسی به این مناطق نرفته باشد. ازاین رو خانه روانشناسان می تواند در این زمینه سامان بخشی كند.
تجری ضمن تشكر از مردم، رسانه ها و همه كسانی كه برای كمك به مردم در مناطق زلزله زده حضور یافتند، اظهار داشت: پس از زلزله شاهد بودیم كه عده ای از شخصیت های ورزشی، هنری و غیره... شماره حساب هایی اعلام نمودند و مردم به جای كمك به نهادهای دولتی و رسمی كمك هایشان را به حساب این افراد ریختند، اما آثار این افراد در منطقه ملموس نیست؛ به صورتی كه مردم هنوز پس از ۱۱۰ روز از زلزله زیر چادر زندگی می كنند و این پول ها همچنان در حساب هاست. این مورد پیام مناسبی برای جامعه ندارد.
به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، در این همایش سه تفاهمنامه همكاری میان خانه روانشناسان، مشاوران و حرف یاورانه با سازمان نظام پرستاری، سازمان جهاد دانشگاهی و موسسه تحقیق و توسعه گردشگری حلال امضاء شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب